Ik haast me naar een overval. Samen met mijn collega Gerrit zit ik in de auto. Ik hoor via de meldkamer dat drie mannen de woning hebben verlaten. Een oplettende buurman hoorde geschreeuw en heeft 112 gebeld. Ik rij de straat in en ik zie nog net de drie mannen rennen. Ze rennen naar het einde van de straat. Ze hebben alle drie bivakmutsen op en zijn helemaal in het zwart gekleed. Nog voordat ze het einde van de straat hebben bereikt komt daar ook een politieauto aanrijden. De collega’s Kevin en Matthijs stappen uit en pakken twee van de drie mannen beet. Ik rij met mijn auto naar Kevin en Matthijs toe en ik stap samen met mijn collega Gerrit uit. Één man werkt mee. Hij krijgt handboeien om en hij wordt in de politieauto gezet. De andere man rukt zich los van Matthijs en rent naar een brandgang toe met een snoekduik stort Matthijs zichzelf bovenop de man. De man valt en mijn collega Gerrit rent ook naar de man toe. Hij helpt de andere Matthijs en ze krijgen uiteindelijk de handboeien om. Dan zie ik de derde man. Hij staat bij de brandgang te kijken naar de aanhouding. Zijn bivakmuts heeft hij afgedaan en hij heeft de bivakmuts in zijn hand. Ik ren naar hem toe en ik zie dat hij verdwijnt in de brandgang. Ik ga in mijn eentje ook de brandgang in. Terwijl ik aan het rennen ben, roep ik via mijn portofoon de meldkamer op. Ik zeg:”meldkamer twee verdachten aangehouden. Ik ren achter de derde verdachte aan. Ik ren nu in de brandgang achter de woning waar de overval is gebeurt.” Inmiddels ren ik in de brandgang. Ik kijk rond, maar ik zie geen overvaller. De derde man is verdwenen.

Dan zie ik aan de andere kant van de brandgang een collega aankomen lopen. Het is Gerrit. Ik loop naar Gerrit toe en vraag aan hem of de man hierlangs is gekomen. “Nee” zegt Gerrit. We kijken de brandgang nog eens in. Aan de ene kant zijn tuinen van de huizen en aan de andere kant een bouwterrein. Ik schijn met mijn lantaren op het bouwterrein. Niks, helemaal niks.” We zijn hem kwijt”, zeg ik tegen Gerrit. Dan horen we geritsel van takken in een tuin. Gerrit hoort het ook. We besluiten naar de tuin toe te lopen. Er staat een hoog hekwerk omheen en Gerrit klimt de tuin in. Als ik iets haat is het klimmen, maar als er een overvaller in de tuin zit moet ik achter Gerrit aan. Dus ik klim als een volleerde Clown over het hek. Eindelijk ik sta in de tuin. In de tuin kijk ik eens goed rond. Het lijkt wel een oerwoud. Overal onkruid, bosjes, takken en planten. Op de grond zijn heuvels en kuilen. Dan horen we een geluid bij de achterdeur vandaan komen. Door het onkruid en de bosjes kunnen wij de achterdeur niet goed zien. Dus Gerrit loopt voorop en we banen een weg door de tuin. Gerrit zegt: “kijk uit waar je loopt.” Dan hoor ik een plons en ik zie Gerrit wegvallen. Wat groen gras was, is nu een golvende vijver. Ik zie Gerrit weer boven water komen en ik zie dat heel zijn haar onder het groene kroos zit en hij kijkt naar de achterdeur. Dan hoor ik hem boos zeggen:” het is verdomme een poes, een poes”.

Met een grijns op mijn gezicht help ik Gerrit uit de vijver. Zijn overhemd en broek zien er nu groen uit. De onderkant van zijn broek zat onder de modder en hij stinkt een uur in de wind. Een natte hond is er niets bij. Samen lopen we naar de auto en ik leg een deken over de bijrijder stoel. Hierna ben ik met open ramen voor frisse lucht naar het bureau gereden, waar hij een warme douche kon nemen. Die stank zal me altijd bij blijven.

De locaties zijn fictief in verband met de privacy van de betrokkenen.

Iedere dinsdag breng ik een persoonlijke blog uit. Iedere donderdag en zondag een politieverhaal. Je kunt mij ook volgen op Facebook en Twitter.