Het is 2 uur ’s nachts en ik zit met burgerkleding aan in een portiek. Vorige nacht was er in deze straat ingebroken. Het is een open portiek en ik kan de straat vanaf hier goed overzien. Het is recht tegenover een winkel van 3 verdiepingen hoog. In de verte hoor ik voetstappen aankomen en ze komen steeds dichterbij. Dan zie ik de twee mannen. Bij ieder gebouw gluren ze snel naar binnen.  Bij het zien van de mannen krijg ik een raar onderbuik gevoel. Dit moeten inbrekers zijn.  De mannen stoppen bij de winkel waar ik recht tegenover zit en kijken door het raam naar binnen. Eén van de mannen doet zijn rugzak af en hij rommelt er wat in. De man kijkt snel om zich heen en haalt een koevoet uit zijn rugzak. Snel zet hij de koevoet tussen de deur en het kozijn. Na een aantal keer heen en weer wrikken gaat de deur open.

Ik roep de meldkamer op en ik meld dat er een inbraak gaande is. De meldkamer stuurt twee politieauto’s naar mij toe, ze zijn slechts een paar minuten bij mij vandaan. Ook de hondenbrigade meldt via de meldkamer dat ze mijn kant op komen. De mannen lopen naar binnen en door de ramen zie ik dat ze naar de trap lopen. Ze lopen naar boven en dan zie ik ze even niet meer. Na een paar seconden verschijnen ze lopend op de eerste verdieping. Ze lopen naar een vitrinekast en daar blijven ze even voor staan. Ik kan niet zien wat er in deze kast staat, maar ze weten precies waar ze moeten zijn. De man met de koevoet geeft een klap op het glas en het glas breekt in kleine stukjes. Eén man pakt er iets uit en stopt dit in de rugzak. Op dat moment zie ik twee politieauto’s de straat in rijden. Ik pak mijn portofoon en zeg tegen de collega’s in de auto dat ze de winkel moeten omsingelen. Twee collega’s rijden naar de achterkant en twee collega’s naar de voorkant van de winkel. Alle uitgangen worden nu in de gaten gehouden tot de hondenbrigade er is. Een paar minuten later zie ik de hondenbrigade de straat inrijden. De hondengeleiders stappen uit de auto en lopen naar de achterkant van de Volvo. Ze openen de kofferbak en allebei halen ze er een diensthond uit. De honden hebben er zin in, hoor ik aan het geblaf. Ik kijk terug naar de winkel. Hé de inbrekers, ik zie ze niet meer. Via mijn portofoon geef ik aan de hondengeleiders door dat ik de inbrekers niet meer zie. Van een van de hondengeleiders hoor ik dat ze naar de eerste verdieping gaan en dat ze daar beginnen met zoeken. De hondengeleiders gaan naar binnen en lopen de trap op. Voor hen lopen de honden aan een lange hondenriem. De honden beginnen met snuffelen op de grond en ze komen uit in de ruimte waar ik de inbrekers voor het laatst gezien heb. Luidkeels beginnen de honden te blaffen. De twee mannen komen onder een bureau vandaan en ze staan nu oog in oog met twee politiehonden. Eén van de mannen besluit om weg te rennen en de andere man blijft staan. De man die blijft staan wordt aangehouden door een van de hondengeleiders. De andere hondengeleider laat zijn hond los en de hond rent achter de andere man aan. De hond springt en bijt de man in zijn bovenbeen. Door het gewicht van de hond en de krachtige bijt valt de man op de grond. De hond laat niet los en wacht op zijn hondengeleider. De hondengeleider loopt naar de man toe, die ondertussen ligt te kermen van de pijn. De hondengeleider pakt de man beet en zorgt ervoor dat de hond loslaat. Daarna slaan ze de man in de boeien.

Ik ga naar de ingang van de winkel toe, naar twee collega’s die voor de ingang staan. Ik kijk naar binnen en zie de eerste man naar beneden lopen. Achter hem loopt de hond die met omhoog geheven kop.  De twee collega’s lopen naar binnen en nemen de man van de hondengeleider over en ik neem de andere man van de andere hondengeleider over, die ook naar beneden komt lopen. Deze man heeft een grote bijtwond op zijn bovenbeen. Zijn wond bloed hevig en de man kan bijna niet meer lopen. Hij kermt het uit van de pijn. Dat zal voorlopig nog wel even zeer doen.

De locaties zijn fictief in verband met de privacy van de betrokkenen.

Iedere dinsdag breng ik een persoonlijke blog uit. Iedere donderdag en zondag een politieverhaal. Je kunt mij ook volgen op Facebook en Twitter.