Het is oudejaarsavond en de hele dienst was het onrustig. Jongeren gooien vuurwerk naar ons, maar ach wij zijn zelf ook jong geweest. Het is waterkoud buiten met een harde wind. Snel even op het bureau een bak koffie halen, zeg ik tegen mijn collega. Hij knikt en we lopen naar onze onopvallende auto. We rijden de wijk uit en dan zien wij een scooter rijden. De scooterrijder komt ons tegemoet rijden en wil de wijk in. De bestuurder heeft geen helm op en de scooter rijd ook zonder verlichting. Terwijl het al een tijd donker is.  Mijn collega zit achter het stuur en stuurt onze auto op de verkeerde rijstrook. Ik klap de zonneklep open en zet het stopbord aan. We naderen een wegversmalling en wij proberen de weg te blokkeren. De scooterrijder stuurt zijn scooter de stoep op en steekt zijn middelvinger op.

Via de stoep gaat de scooterrijder ons voorbij. Mijn collega keert onze auto en ik zet de blauwe zwaailamp op het dak. Met gillende sirenes en een blauwe zwaailamp scheuren we achter de scooter aan. Dan valt mij op dat de scooter geen kentekenplaat heeft. Ik kijk mijn collega aan en zeg: ‘’volgens mij is die scooter gestolen, die moeten we hebben!’’. De scooterrijder kijkt nonchalant achterom en steekt nog een keer zijn middelvinger op.

Ik druk mijn spreeksleutel in en roep: ‘’Er gaat een scooterrijder vandoor! We rijden op de Mozartlaan en we gaan in de richting van het recreatiebos. Het is een zwarte scooter. Hij heeft geen verlichting aan en er zit geen kentekenplaat op!’’ Al snel hoor ik via mijn portofoon dat er meerdere collega’s in de buurt zijn en die positie gaan innemen bij alle uitgangen van de wijk. De scooterrijder gaat vanaf de stoep, de weg weer op en slaat links af het recreatiebos in. Het is een smalle weg zonder straatverlichting. In de weg zitten ook 3 grote bochten. Inmiddels rijden we al met een flinke snelheid achter hem aan. De scooterrijder neemt een bocht in de weg veel te snel en we zien dat zijn scooter begint te slingeren. Op de weg rijd een tegemoetkomende auto. De automobilist wijkt uit voor de scooter en komt tot stilstand in het gras naast de weg.  De scooter heeft de auto op een haar na gemist. Snel rijden we langs de auto die was uitgeweken en proberen de scooter aan de linkerkant in te halen. De scooterrijder merkt dit en gaat slingeren zodat wij hem niet in kunnen halen.

Na een paar minuten rijden wij het recreatiebos in en de scooterrijder stuurt zijn scooter behendig tussen twee paaltjes door het fietspad op. Wij kunnen niet langs de paaltjes.  ‘’Wacht maar we rijden er omheen,’’ zegt mijn collega. Het recreatiegebied heeft één rondweg waar je met de auto kunt rijden. De rest van het park bestaat uit fiets -en voetpaden. Wij rijden de rondweg op en kijken op ieder pad wat we tegen komen. Uiteindelijk zijn we aangekomen aan het eind van de rondweg. Helaas, geen scooterrijder. Mijn collega wil het opgeven, maar ik zeg: ‘’Hij kan hier onmogelijk al langs zijn gereden. Ik weet bijna zeker dat hij nog in het gebied is’’. Mijn collega is het met me eens en hij keert de auto. Op dat moment worden we opgeroepen door een andere eenheid. Hij zegt: ’’Zijn jullie de scooter kwijt? Ik zie hem namelijk rijden. Een zwarte scooter zonder verlichting. Hij stopt, ik ga hem aanspreken’’. ‘’Shit’’, hoor ik over de portofoon. ‘’Hij gaat er weer vandoor, hij gaat richting de autosnelweg via de rondweg’’.  ‘’Mooi daar staan wij’’, zeg ik. We rijden de rondweg weer op en ik zet de blauwe lamp en sirene weer aan. Ook klap ik de zonneklep weer uit en zet ik het stopteken weer aan. In de verte zien wij de scooter aankomen. Mijn collega gaat aan de verkeerde kant van de weg rijden, zodat wij hem tot stoppen kunnen dwingen. Hij komt recht op ons af. Hij mindert geen snelheid. ‘’Shit! Hij gaat niet stoppen‘’, roep ik naar mijn collega. Als de scooterrijder ongeveer 10 meter bij ons vandaan is. Gooit mijn collega het stuur om zodat we weer op de goede weghelft komen. Dan doet de scooterrijder iets onverwachts. Hij stuurt zijn scooter naar onze weghelft. Mijn collega trapt de rem zo hard als hij kan in. Gelukkig we staan stil, maar dan BOEM, met een harde klap komt de scooterrijder op onze motorkap terecht.

Snel stap ik uit. Ik zie nog net dat de scooterrijder van onze motorkap afglijden en valt met zijn gezicht in de modder. Ik pak de scooterrijder bij zijn arm beet en plaats mijn linker knie op zijn rug en roep naar hem: ’’Je bent aangehouden, ga je nu wel meewerken’’. ‘’Ja, nu werk ik mee. Ik ga niet meer wegvluchten echt niet’’, zegt de scooterrijder. Nadat de adrenaline een beetje was weggezakt, deed ik mijn handboeien om bij de scooterrijder. ’’Ben je gewond en waarom stopte je niet gewoon?’’, zeg ik tegen de scooterrijder. ‘’Nee, ben niet gewond, ik wilde gewoon niet stoppen mijn licht was kapot en mijn kenteken was er begin van de avond afgevallen. Ik wilde geen boete, “ zegt de scooterrijder. ‘’

Hierna brachten wij de scooterrijder naar het politiebureau. hij heeft nog een leuke nieuwjaarsnacht meegemaakt in het arrestantenhuis.

Iedere dinsdag breng ik een persoonlijke blog uit. Iedere donderdag en zondag een politieverhaal. Je kunt mij ook volgen op Facebook en Twitter.