“U mag rijden naar de Beatrixstraat. Daar loopt een man rond met een vuurwapen”, hoor ik over de mobilofoon. Man met een vuurwapen, heb ik dat goed verstaan? “Ja, een vuurwapen. De man loopt daar nu een half uur rond en hij heeft een vuurwapen in zijn hand. De melder heeft het over een zwart pistool. De melder zegt dat hij een bruine regenjas aan heeft. Deze jas komt tot over zijn knieën en staat open. Daaronder heeft hij een raar dik zwart vest aan. Hij loopt nu het park in richting de waterspeeltuin”. Ja, we gaan die kant op, meldkamer. Mijn collega stopt de auto en wij rennen naar de kofferbak. We pakken onze zware kogelwerende vesten en trekken deze aan.  We stappen weer in de auto en rijden met hoge snelheid naar de Beatrixstraat.

handboeien

Ik zag dat hij het pistool beet pakte en naar achter trok. Ik hoorde toen een hele harde klik“

We rijden Beatrixstraat in. We zien niemand lopen met een regenjas aan. Op de hoek van de straat staat een vrouw naar ons te zwaaien. We gaan naar de vrouw toe en ik open mijn portierraam.  “Ik heb gebeld, ik zag een man met een pistool. Ik zag dat hij het pistool beet pakte en naar achter trok. Ik hoorde toen een hele harde klik“.  Heeft u nog meer kenmerken gezien aan de man, mevrouw? “Ja hij had een bol zwart vest onder zijn jas. Dat vond ik heel raar“. Wij gaan zoeken in de omgeving, mevrouw.  Via de portofoon geef ik de informatie door aan de meldkamer.  Op mijn portofoon hoor ik van de meldkamer dat er meerdere politie-eenheden aan het zoeken zijn in het park. Via de smalle fietspaden rijden we in de richting van de waterspeeltuin. Via de portofoon krijgen wij het bericht dat een motorrijder de man mogelijk gezien heeft. De collega staat voor de waterspeeltuin en hij wil dat er een eenheid naar hem toe komt, aangezien hij alleen is. De meldkamer roept ons op en geeft aan ons de opdracht naar de motorrijder toe te gaan. Mijn collega en ik rijden al op het pad naar de waterspeeltuin en in de verte zie ik de politiemotor al staan. We rijden naar de motor toe en zien bij de ingang van de waterspeeltuin de collega staan. De collega geeft via de portofoon aan ons door dat de man in de speeltuin zit op een bankje.  Wij gaan er vanuit dat het pistool van de man is doorgeladen, omdat de melder aan ons vertelde dat hij een harde klik hoorde. Mijn collega rijdt onze auto de speeltuin in en de collega motorrijder blijft bij de ingang staan zodat er niemand in kan. Gelukkig is het slecht weer en we zien dat er geen kinderen in de waterspeeltuin zijn.

Achter in de waterspeeltuin zien we een man op een bankje zitten. Hij heeft een bruine lange regenjas aan. Op ongeveer vijftien meter van de man stopt mijn collega onze auto. Na kort overleg besluiten wij een BTGV (benaderingstechniek gevaarlijke verdachte) in te zetten. Ik doe mijn deur open en trek mijn vuurwapen. Ik richt mijn vuurwapen op de man en langzaam stap ik uit. Ik blijf achter de deur van onze politieauto staan. In mijn ooghoek zie ik dat mijn collega hetzelfde doet. Ik roep naar de man: ’’Politie, Je bent aangehouden! Er staan vuurwapens op u gericht! Bij elke verdachte beweging zal er onmiddellijk worden geschoten! Sta rustig op’’. De man staat op en ik zie dat hij zijn rechterhand in zijn jaszak doet. Ik roep: ’’Laat je handen zien!’’ De man begint te lachen en laat zijn hand in zijn zak zitten. Nogmaals roep ik: ‘’Laat je handen zien of er zal worden geschoten!’’ Opeens kijkt de man me indringend aan en hij stopt met lachen. Nog steeds laat hij zijn hand in zijn zak zitten. Langzaam richt ik mijn vuurwapen op zijn benen en plaats mijn vinger op de trekker van mijn vuurwapen. Zachtjes druk ik de trekker van mijn wapen in. Opeens zie ik dat de man zijn hand uit zijn zak haalt en zijn handen omhoog doet. Even zucht ik diep.

Reizen algemeen

Ik blijf met mijn vuurwapen richten op de man. Het kan zijn dat hij er nog wel één heeft. Ik roep  naar de man dat hij zich moet omdraaien. De man draait zich om.  Hierna roep ik naar de man dat hij rustig naar achteren moet lopen, tot ik stop zeg. De man loopt naar achteren totdat hij ongeveer 10 stappen verwijderd is van het bankje waarop hij zat. Dan roep ik: ‘’Stop, ga op je buik liggen met je handen op je hoofd’’.  Rustig zakt de man op zijn knieën en gaat op zijn buik liggen. Mijn collega loopt naar hem toe en ik blijf mijn vuurwapen richten op de man. Mijn collega pakt de man beet en doet zijn handboeien bij hem om. Ik doe mijn vuurwapen naar beneden en berg hem op in mijn holster. Ik haal even diep adem. Dan loop ik naar de man toe en maak voorzichtig zijn regenjas open om hem te fouilleren. In zijn zak voel ik een hard voorwerp zitten. Uit zijn zak haal ik een zwart pistool. Verder voel ik een harde metaalachtige laag onder zijn jas zitten. Langzaam trek ik zijn regenjas omhoog en dat zie ik een zwart kogelwerend vest zitten. Vervolgens trek ik aan een flap op het vest en daaronder staat het woord ‘’POLITIE’’. We dragen de verdachte over aan een andere politie-eenheid die hem naar het bureau brengt. Een paar weken voor dit incident werd er ingebroken in een politieauto. Er werden toen kogelwerende vesten gestolen. Het vuurwapen was doorgeladen met een 9 mm patroon.

De locaties zijn fictief in verband met de privacy van de betrokkenen.

Iedere dinsdag breng ik een persoonlijke blog uit. Iedere donderdag en zondag een politieverhaal. Je kunt mij ook volgen op Facebook en Twitter.