IMG_1454 - Edited

“U mag alles aan zetten,” hoor ik de centralist van de meldkamer zeggen. Zojuist heeft een machinist een doffe klap gehoord. Mogelijk een aanrijding met een persoon, net na het Centraal Station. Ik druk op de knop van de sirenes en blauwe zwaailampen en ik rij snel door de drukke straten naar het treinspoor. Door mijn hoofd spoken de vorige treinspringers die ik heb gehad. Meestal was het niet een fijn aangezicht, maar het hoort erbij. Ik nader het spoor en ik zie een trein stil staan. Nog even vraag ik aan de meldkamer bevestiging of het spoor veilig is. “Het trein verkeer is volledig stilgelegd,” hoor ik de meldkamer zeggen. Met een beetje lood in mijn schoenen stap ik uit.

“Ik hoorde alleen een doffe klap en hierna heb ik aan de noodrem getrokken”


Outlet

Ik ren door het gras naar een hek die gebruikt wordt om voor onderhoud op het spoor te komen. Ik voel aan de deurklink van het hek. Het hek zit op slot. Met beide handen pak ik de bovenkant van het hek vast en ik klim over het hek heen. Ik blijf net niet vast zitten aan de punten op het hek. Eenmaal op het spoor is de trein nog 150 meter bij mij vandaan. Ik ren naar de trein, in de hoop nog wat voor een eventueel slachtoffer te kunnen doen. Naast de trein zie ik de machinist al staan. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Eenmaal aangekomen bij de trein vraag ik aan de machinist wat er gebeurd is. “Ik weet het niet. Ik zag niets gebeuren. Ik hoorde alleen een doffe klap en hierna heb ik aan de noodrem getrokken. Bij het uitstappen zag ik het bloed al zitten. Ben teruggelopen en 150 meter terug heb ik lichaamsdelen gezien. Ik kon niets meer doen.” Ik loop naar de neus van de trein en zie aan het koppelstuk bloed zitten. In het bloed zitten stukjes bot en vlees. Het is buiten 25 graden en de geur van verbrand mensen vlees komt mij tegemoet. Ik blijf er nog steeds misselijk van worden, maar dat laat ik niet merken. Mijn collega blijft bij de machinist en neemt een verklaring op. Ik loop het spoor af in de richting van het Centraal Station. In de verte hoor en zie ik de brandweer en een andere politieauto aankomen. Ik kijk om mij heen en ik zie in het gras naast het spoor iets liggen. Ik loop er naar toe en kijk er eens goed naar. Het is een kapot gescheurd been. Aan het uiteinden van de stomp dat een bovenbeen hoort te zijn, hangt de huid gerafeld op de aarde. Er komen twee andere collega´s en een paar brandweermannen naar mij toe gelopen. Samen zoeken wij het spoor af naar sporen en lichaamsdelen. Een van de collega´s roept mij. Ik heb zijn romp gevonden, met een hoofd. Tenminste het zou een hoofd moeten zijn. Inmiddels kunt u zich wel een beeld vormen. Het is alles behalve prettig om te zien. Nadat wij ongeveer alle lichaamsdelen hebben aangetroffen is het wachten op de forensische opsporing en recherche. Het is belangrijk om te onderzoeken of er geen misdrijf gepleegd is. Na een tijdje wachten komen de rechercheurs ter plaatse en nemen het plaats delict van ons over.

Ik loop terug naar de trein om te kijken of ik daar kan helpen. We zijn inmiddels al een klein uurtje bezig op het spoor. De medewerkers van Pro-rail zijn druk bezig om een ontruimingsplan in werking te zetten, voor de reizigers die nog in de trein zitten. Ze hadden al flesjes water uitgedeeld in trein. Een andere trein komt vanuit de andere richting aanrijden en stopt naast de getroffen trein. Wagon voor wagon ontruimen wij de reizigers naar de andere trein. Bij de laatste wagon spreekt een man mij aan. “Dank je wel, had je eindelijk tijd na een uur! Ik wil nu wel eens naar huis.” Ik tel even tot 10 en zeg heel beleeft tegen de man dat hij wel even normaal mag doen. Na een half uur reizigers over laten stappen, waren we eindelijk klaar konden ze naar het eerst volgende station. Volgens een rechercheur was er geen sprake van een misdrijf. In zijn broekzak hebben ze een zelfmoordbrief gevonden.  Wij konden naar het bureau terug om alles in een proces-verbaal vast te gaan leggen.

Het lichaam is opgehaald door de begrafenis ondernemer. Bij het uitvaartcentrum zal de familie van de man zijn uiteinde kunnen regelen. De dienst voor mijn collega en mij zit er op. We kunnen terug naar het bureau, om deze melding op papier te zetten. Twee andere collega´s hebben de zware taak gekregen het slechte nieuws te brengen aan de nabestaanden. Voor hulpverleners, conducteurs, machinisten en omstanders zijn dit soort incidenten vaak heel heftig. Helaas komen ook dit soort heftige incidenten te vaak voor.

De locaties zijn fictief in verband met de privacy van de betrokkenen.

Iedere dinsdag breng ik een persoonlijke blog uit. Iedere donderdag en zondag een politieverhaal. Je kunt mij ook volgen op Facebook en Twitter.